Blessurevrij op wintersport

Ook deze winter gaan weer veel Nederlanders op wintersport. Hier ontstaan vaak blessures die soms zelfs het einde van de vakantie kunnen betekenen. Is dat pech? De ervaring leert dat veel van deze blessures simpel te voorkomen zijn. Daarom in deze blog wat nuttige tips, waarbij we te rade gingen bij Nicolien Sauerbreij, die als snowboardster al vier keer mee deed aan de Olympische Spelen, en zelfs Olympisch Goud won!

Voorbereiding
Nicolien: “Mijn belangrijkste tip is: bereid je fysiek goed voor! Wintersport bevat niet voor niets het woord ‘sport’. Het kan zwaar zijn, vooral als je thuis niet regelmatig beweegt. Zoals algemeen bekend is de kans op blessures kleiner als je lichaam fit is en voor inspanning goed is opgewarmd. Het is dus slim om alvast te trainen voordat je op wintersport gaat.”

Handig!
Om het je makkelijk te maken, is er de Ski-APK: een online zelftest waarmee je aan de hand van een aantal vragen en oefeningen je fitheid kunt testen.

Voor je de piste opgaat
“Als er een vers pak poeder is gevallen, wil je natuurlijk direct de piste op. Niets mooier dan door maagdelijk witte sneeuw sporen te trekken!”, aldus Nicolien. Begrijpelijk, maar daardoor gaan wel veel mensen ‘koud’ de piste op. Warme spieren zijn soepeler en ook daardoor verklein je de kans op blessures. “Als het even kan, ga ik niet met de bus, maar loop ik daarom altijd naar de piste. Ben je direct warm!”

Zorg voor goed materiaal
Naast een goede voorbereiding, is de helm toch nog iets wat Nederlanders vaak vergeten. Nicolien: “Ik heb al zo vaak gedacht: wat zou er gebeurd zijn als ik nu geen helm op had gehad? Hoe goed je ook bent: je kan altijd vallen. En als je dan met meer dan 40 kilometer per uur over een ijzige piste gaat, is het natuurlijk eigenlijk heel raar dat veel mensen nog zonder helm skiën. Je hoofd is zó kwetsbaar, die moet je goed beschermen. Bovendien zijn ze er nu in alle kleuren en maten, dus is er geen reden om geen helm te dragen.”

Wintersportcursussen
Ben je nog nooit eerder op wintersport geweest? Dan kan wat extra voorbereiding geen kwaad. “In heel veel Nederlandse skiwinkels worden wintersportcursussen gegeven. Daar leer je wat je moet doen op de piste en hoe je jezelf veilig houdt. In Nederland valt tenslotte gemiddeld slechts twee keer per jaar sneeuw en van nature zijn wij ook geen bergmensen”, vertelt Nicolien.

Dit artikel is ook te vinden op de blog van Zilveren Kruis. Klik hier om naar de blog te gaan.