Waarom invaldocenten toch een groot verschil maken | NIVVO

Een tijdelijke docent staat maar een korte periode voor dezelfde klas, maar toch is zo’n onderwijzer voor de leerlingen heel nuttig. Als invaldocent heb je vaak meer invloed op de studenten dan je denkt. Hieronder drie punten waarin tijdelijke docenten een verschil maken.

Andere uitlegmethode

Elke leraar legt op een andere manier uit. Als tijdelijke docent heb je maar kort de tijd om veel informatie over te brengen, waardoor je lessen gefocust zijn op een bepaald onderwerp. Voor de leerlingen kan dit net de verandering zijn die ze nodig hebben.

Ook de manier waarop je uitlegt kan een verschil maken. Bij banen in het onderwijs zijn een hoop verschillende uitlegmethoden te vinden. Voor sommige leerlingen zal jouw manier van uitleggen beter werken dan die van je voorganger.

Een nieuwe docent is verfrissend

Elke leraar heeft iets wat hem drijft. Of je leerlingen nu wilt informeren, motiveren, entertainen, of iets anders; een nieuwe docent komt met een andere doelstelling. Jouw unieke kijk op het onderwijs en het vak kan de leerlingen enorm helpen tijdens hun schoolcarrière.

Andere goede punten

Buiten je manier van uitleggen en je doelstelling ben je natuurlijk een ander persoon dan je voorganger. Wees dus niet bang om je talenten tijdens het werk te gebruiken. Of je nu een geweldige verteller bent, goed bent in het onthouden van formules of heel veel leest, als je je persoonlijke eigenschappen aan je lesmateriaal kan verbinden, zit je goed.

Zie je een baan als tijdelijke docent wel zitten? Kijk in onze vacaturebank voor een actueel aanbod aan onderwijsvacatures.

Lees de blog ook op de website van NIVVO.